Anugerah Akademik Negara (AAN) | PUSAT PEMBANGUNAN DAN KECEMERLANGAN KEPEMIMPINAN AKADEMIK
» PERKHIDMATAN KAMI » ANUGERAH » Anugerah Akademik Negara (AAN)

Anugerah Akademik Negara (AAN)

 

Pengenalan

 

Kesarjanaan ahli akademik dalam pelbagai bidang di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) negara ini telah pun diiktiraf di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Antara pengiktirafan peringkat kebangsaan ialah Anugerah Merdeka, Anugerah Sastera Negara, Anugerah Tokoh Maal Hijrah, Anugerah Sukan Negara, Anugerah Tokoh Akademik Bahasa Melayu, Anugerah Saintis Negara, Anugerah Inovasi Negara, Anugerah Langkawi, Anugerah Harta Intelek Negara, Anugerah Seniman Negara, dan Anugerah Yayasan Toray Malaysia bagi Sains dan Teknologi. Sementara diperingkat antarabangsa pula termasuklah ISESCO Literacy Prize, Al-Khawarizmi Award, Carlos J. Finlay Prize for Microbiology (UNESCO), Young Scientist Award (UNESCO), King Faisal Award, World Intellectual Property Organization (WIPO) Awards, Pameran Inovasi dan Teknologi Antarabangsa, Wharton-QS Stars Award - Reimaging Education dan The World's Most Influential Scientific Minds.

Para sarjana Malaysia telah mengharumkan nama negara melalui pelbagai pencapaian yang cemerlang dalam penyelidikan dan penerbitan yang berimpak tinggi, penghasilan karya asli yang bermutu, karya seni dan kreativiti terbaik, pengkomersialan produk penyelidikan dan pengajaran yang cemerlang. Justeru, mulai tahun 2006 Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) telah memperkenalkan sebuah anugerah tertinggi kesarjanaan yang dikenali sebagai Anugerah Akademik Negara (AAN) yang mengiktiraf secara menyeluruh kejayaan para sarjana Malaysia.

AAN adalah wadah bagi mengiktiraf dan menyanjung ahli akademik negara yang telah mengharumkan nama Malaysia dalam pelbagai bidang ilmu. Sehubungan itu, pemberian anugerah ini adalah pengiktirafan tertinggi khusus untuk para sarjana Malaysia yang sedang atau pernah berkhidmat di IPT Malaysia berdasarkan sumbangan mereka dalam bidang berikut:

 • Pengajaran
 • Penemuan ilmu
 • Penulisan dan penerbitan ilmiah dan kreatif
 • Pemindahan dan pengembangan ilmu

 

Kategori Anugerah Akademik Negara

 

Anugerah Akademik Negara ialah anugerah tertinggi tahunan yang merangkumi tujuh (7) kategori utama, iaitu:

 1. Anugerah Tokoh Akademik Negara
 2. Anugerah Penerbitan Makalah Jurnal
 3. Anugerah Penerbitan Buku
 4. Anugerah Inovasi dan Pengkomersialan Produk
 5. Anugerah Seni dan Kreativiti
 6. Anugerah Pengajaran
 7. Anugerah Ahli Akademik Harapan

 

Sebuah Jawatankuasa Pemilih yang dilantik oleh KPT dipertanggungjawabkan untuk menilai pencapaian, kecemerlangan dan kepimpinan akademik calon. Pemenang akan dipilih dalam kalangan ahli akademik yang cemerlang dalam bidang masing-masing berdasarkan sumbangan ilmu dan pengiktirafan akademik yang telah diterima.


 

Untuk maklumat lanjut, sila layari:

https://jpt.mohe.gov.my/aan/

 


   

[ P O R T F O L I O   A A N ]

Klik untuk lihat portfolio AAN!
   

 

Kemaskini:: 03/01/2023 [azryadeny]

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PEMBANGUNAN DAN KECEMERLANGAN KEPEMIMPINAN AKADEMIK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 6175
03-9769 6043
SXETAAg~